Ahli-ahli 3sukumaut!!

Sunday, January 9, 2011

Penggunaan Istilah "tigasukumaut".


Ooo yeah, Selamat berjumpa kembali!! Semalam kita dah menatap wajah-wajah tigasukumaut. Hari ini kita belajar pula penggunaan istilah "tiga suku maut".
Korang pernah tak dengar penggunaan istilah "tigasukumaut" ini dalam kehidupan seharian? Kalau tak pernah, mari kita sama-sama memahami dengan lebih lanjut istilah "tigasukumaut" ini dengan lebih mendalam lagi. Di sini ada bebarapa contoh ayat yang boleh dibina daripada istilah "tigasukumaut":
  1. Anggota bomba tigasukumaut memadamkan api yang marak dalam satu kebakaran di Jalan Tok Ungku, Rahang Kecil, Seremban.
  2. Penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi Che Mat a.k.a apex tigasukumaut pertahankan gawang Malasia daripada dibolosi pihak lawan.
  3. Tigasukumaut Robingah mnyiapkan kerja-kerja kursusnya semata-mata ingin mendapat segulung ijazah.
  4. "Aku tengok kasut kau ni dah tigasukumaut dah, bila kau nk beli yang baru?"
  5. Mat-mat rockers tigasukumaut itu sedang asyik menikmati mee hoon sup di gerai Pak Abu. 
  6. Setiap hari minggu, mat-mat rempit akan berkumpul di dataran untuk menunjukkan aksi-aksi tigasukumaut mereka.
Dengan mnggunakan istilah "tigasukumaut" ini kita dapat menunjukkan maksud yg berlebih-lebihan dan meningkat kan nada drastik di dalam sesuatu ayat. Dengan ada nya istilah "tigasukumaut" ini kita dapat menjadikan ayat yang super hot kepada super duper hot. Contohnya seperti:

Menteri yang dituduh merogol amahnya tigasukumaut menafikan tohmahan tersebut setelah tersebarnya video clip yg mengaitkan kes tersebut dengan nama beliau di internet.

Sekian saja kelas bahasa kita pada hari ini. Di harap pembaca-pembaca dapat menggunakan istilah "tigasukumaut" dengan jayanya di masa hadapan. Sehingga bertemu lagi, daaa~
Enhanced by Zemanta

7 comments:

  1. haha.. nice!!

    im following u...
    feel free to follow me back k

    ReplyDelete
  2. thanks bro Ezal R
    pndapat dan komen amat d alu2kn

    ReplyDelete
  3. salam ziarah & salam kenal

    i folo u back...
    3sukumaut???
    wa kekdang jdk 3sukulawak... hahaha

    ReplyDelete
  4. thanks little diary
    2 lah pasl, lawak pedas:D

    ReplyDelete
  5. memang maut giler tiga suku itu! hehe ^_^'

    ReplyDelete
  6. aku dah cakap...blog ni memang sempoi habis. :)

    ayat terakhir memang tak leh blah lar..



    haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...